Primark evforija!

Če spadate med modne navdušenke ste zagotovo zasledile, da se je pred kratkim v Ljubljani odprl dolgo pričakovani in opevani Primark, okoli odprtja pa je bilo napisano na stotine člankov – več ali manj sami negativni. Po mojem mnenju je tudi slab PR dober PR, ampak vseeno sem se odločila s tole objavo vsaj malo počakati, da se prah malo poleže in da me ne napadejo ljudje z vseh strani in front 🙂

Tisti ki me poznate in spremljate verjetno veste, da sem za dizajnerski kos – predvsem torbico, pripravljena odšteti veliko denarja (včasih preveč), da se rada poslužujem kvalitetnih izdelkov, da vedno bolj cenim kose narejene v Sloveniji (sploh take, za katerimi je dobra zgodba) in da verjamem v trajnostno modo. Pa vseeno, to ne pomeni, da ne kupujem oz. ne bom več nakupovala v trgovinah s t.i. hitro modo. Zara, H&M in Mango so meni osebno ene izmed ljubših trgovin in četudi je Primark po mnenju mnogih slabše kvalitete, ga jaz uvrščam med zgoraj naštete gigante.

Zadnje tedne sem brala predvsem o poreklu oblačil, o skrbi za okolje (ljudje, ki jih prej okoljski problemi niso zanimali, so ob odprtju trgovine postali nenadoma zaskrbljeni nad onasnaževanjem), o tem kako ubogi otroci v Bangladešu za drobiž šivajo Primarkova oblačila, s čimer se sicer strinjam in mi je ob tej misli zelo hudo. Žal mi je, da nas je modna industrija pripeljala do te točke, ampak a bi ljudje sploh še kupovali v katerikoli dostopni trgovini z oblačili, če bi vedeli ozadje? Verjamem, da so oblačila, ki so na voljo v Primarku, Zari, H&M ali pa v trgovinah znamk višjega cenovnega ranga narejeni po istem kopitu, le z različnimi materiali. Kvaliteta Primark oblačil se seveda razlikuje od kvalitete Gucci majice, se pa več kot očitno razlikuje tudi cena.

Že od nekdaj v Primarku rada nakupujem spodnje perilo, pižame, nogavice, basic kose in po novem tudi otroška oblačila, me je pa ob odprtju trgovine v Ljubljani presenetila tudi izbira malo bolj fashion kosov. Torbic načeloma ne kupujem v trgovinah s hitro modo, ampak sem tokrat v Primarku vzela tudi to. Najbolj od vsega pa sem navdušena nad otroškimi oblačili. Liam je trenutno v fazi, ko je 3 sekunde za tem, ko ga preoblečem spet umazan in čeprav ga ne preoblačim vsakih 5 minut, vseeno potrebujem kar zajetno količino oblačil. Kljub temu, da se mi zdi da perem 24 ur na dan. Skratka, otroška oblačila so v Primarku na voljo za reees “male pare”, pa ne le basic majice in hlače, ampak tudi jeans, oblekice, čeveljčki, itd. Osebno vsa otroška oblačila (z izjemo pletenih stvari) sušim v sušilcu, vključno z vsemi Primarkovimi kosi in po mojem mnenju je kvaliteta v primerjavi s ceno super.

Skratka, problem mode in modne industrije ni v na novo odprti trgovini s hitro modo, ampak v tem, da ljudje (z mano na čelu) kupujemo preveč in po nepotrebnem. Ko se bomo enkrat vsi skupaj zavedali tega in jakno, majico ali pa hlače nosili več sezon, bodo lepše živeli ne le Bangladeški otroci ampak mi vsi.

MODA niso dizajnerski kosi!

Zame čar mode in stilsko dovršenega stajlinga ni v tem, da skombiniraš skupaj dizajnerske kose in te celoten look stane letno plačo, ampak v tem, da Primark hlače kombiniraš z Gucci majico in nekaj let starimi čevlji in še vedno izgledaš top! Dober stajling ni stvar znamke in cene ampak stvar osebnega pristopa, avtentičnosti, originalnosti in okusa za estetiko!

Vsi kosi, ki jih nosim so iz trgovine Primark v City parku.

*In collaboration with Primark, based on my own opinion.

Photo by Enja Brelih Photography

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *