SONČNA KREMA ZA OTROKE

Sonce in sončenje je ena izmed najbolj perečih tem ta trenutek. Sploh kadar govorimo o otrocih in izpostavljenosti soncu. In če tudi otroci niso direktno izpostavljeni soncu med 10-17 uro, jih sonce lahko opeče med igro, na sprehodu, v senci, itd. In ravno zato, ker smo poleti dnevno izpostavljeni soncu kar velik del dneva verjamem, da morajo biti otroci primerno zaščiteni. Z UV majčko, klobučkom, predvsem pa s sončno kremo! Sama nisem ena izmed tistih mam, ki ob 10ih zjutraj pobegne iz plaže in se skrije pred soncem, potem pa ob 17ih pride nazaj, ker je po mojem mnenju to potrata denarja za dopust, če pol dneva preživiš v apartmaju (le moje lastno mnenje), poleg tega pa Liam vstane dokaj pozno (med 8.30-9.30) in preden pojemo zajtrk, se oblečemo, naštimamo, itd., je dopoldan že mimo. Seveda pa se tudi mi v največji vročini in ko je sonce najbolj močno zadržujemo v senci ali pa skočimo v bližnji bar/gostilno na kosilo, kavo, pijačo in se vrnemo na plažo po 16. uri.

Priznam, da tudi sama kdaj pozabim na sončno kremo ali pa jo nanesem samo 1x ali 2x na dan ko nismo na plaži (se trudim biti bolj “pridna” kar se tiče tega), ampak ne glede na to ali jo nanesemo 15x ali pa 1x se mi zdi zelo pomembno kakšne sestavine krema vsebuje. Na kaj sem jaz posebaj pozorna? Skrbim za to, da Liama zaščitim z najbolj kakovostnimi izdelki, brez nevarnih rakotvornih kemikalij. To velja tako za plenice (uporabljam čimbolj naravne, ekološke), hrano in nenazadnje produkte, ki jih nanesem na njegovo kožo. Ne pravim, da uporabljam izključno in samo tovrstne izdelke, ker včasih tudi ne najdem produktov iz naravnih sestavin, ki bi bile učinkovite ali bi mu ustrezale, se pa trudim. 

Na začetku, ko je bil dojenček, sem seveda poskušala uporabljati čim manj sredstev za zaščito proti soncu, ampak smo pri njegovih 6ih mesecih odpotovali na Mauritius in tam je krema z zaščitnim faktorjem neizogibna. Močno sonce na vsakem koraku lahko pusti več škode kot pa ena sončna krema sem si mislila. Že v začetku sem se odločila, da poiščem naravno kremico (kupila sem dve različni), ampak sta bili milo rečeno tako slabi, da je večino časa ostal brez zaščite. Kar me je najbolj zmotilo pri naravnih sončnih kremah, ki sem ji sprobala do sedaj je barva, ki pušča sledi na oblačilih (vse moje bele oblekice so bile rumene!) In pa gostota. Obe kremi sta bili namreč tako gosti, da jih niti nisem uspela razmazat. Vem da višji kot je zaščitni faktor, bolj gosta krema je, ampak v tem primeru to ni bilo pogojeno – uporabljala sem faktor 25. Skratka, pred poletjem sem še malo več Googlala o mineralnih in kemičnih filtrih, o naravnih sončnih kremah in tole je na kratko to, kar sem odkrila: Naravne sončne kreme vsebujejo mineralne filtre, ki ne prodrejo globoko v kožo, ampak dovolj globoko da kožo zaščitijo pred soncem, kreme s kemični filtri pa prodrejo globje skozi bariero kože in povzročajo delovanje hormonov (zelo pogoste posledice so tudi endometrioza, kožne alergice, zmanjšana kvalteta spermijev, itd.) Kreme z mineralnimi filtri so veliko bolj nežne do kože, filtri pa varujejo pred UVA in UVB žarki. Jaz za Liama uporabljam Cvetka zeliščno posestvo kremo z zaščitnim faktorjem 25  in sem zelo zadovoljna! Zakaj? Ker so vsa zelišča pridelana na ekološki način, ročno sejana, presajena, večkrat okopana, požeta in pravilno sušena. In ker podpiram slovensko!

S kodo alja15 imaš 15% popust na njihovi spletni strani tukaj.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *